Petrás Mária kiállítása

Isten irgalmából, Mária erejével

Petrás Mária – Magyar Örökség-díjas keramikus és népdalénekes, a MMA rendes tagja – kiállítása

Megnyitó: 2017. szeptember 8. péntek, 18 óra

Megnyitja: Dr. Dávid Katalin művészettörténész

A megnyitón Petrás Mária és Petrás Alina énekel.

A kiállítás megtekinthető: 2017. szeptember 8 – október 3.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

Múzeumpedagógia – „Szakralitás és művészet – szakrális agyagszobrocskák készítése” – bejelentkezés alapján (+36 5877-444)

Filmvetítéssel összekötött beszélgetés Petrás Máriával: szeptember 18 hétfő, 18 óra

Tárlatvezetés Mónus Viktorral: szeptember 27. szerda 18 óra

A kiállítás az Ars Sacra fesztivál programjaihoz kapcsolódik. A kiállítás minden hétköznap 9-18 óráig látogatható, s a kapcsolódó programokkal együtt ingyenes.

 

„Hitvallásom

A moldvai Diószénben születtem. Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette. Az öt évestől a legöregebbekig mindenkinek nélkülözhetetlen szerepe volt. Hétköznap azért dolgozott az ember erővel és szorgalommal, mert előtte állt egy-egy ünnep. Az ünnep előtt mindig nagy készülődések voltak. Az emberek kitisztították lelküket, életüket, házukat, istállóikat, ólaikat, kertjeiket, falujukat, megbocsátottak, megbékültek, misére mentek szép ünneplő ruhában, és délután megjárták egymást. Az ünnepek nagy örömmel teltek, mindent meg tudtak maguknak teremteni úgy, hogy nem voltak senkinek a szolgái. Tudták, hogy mi a rendje a világnak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és a mélységes hitük útbaigazították őket. Akármit nem cselekedtek, akármit nem ejtettek ki a szájukon. Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot. Böjttel és imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. Az ő képüket szeretném példaként a világ elé tárni.”     /Petrás Mária/

Helyszín: Józsefvárosi Galéria

Részvétel: ingyenes

Időpont: 2017. szeptember 8-október 3. (hétköznap 9-18 óra)

2017-10-03T12:04:49+00:00
X