Szakralitás és művészet kapcsolata

SZAKRALITÁS ÉS MŰVÉSZET KAPCSOLATA

  • múzeumpedagógiai foglalkozás Petrás Mária kerámiái közt

Gyakorlat: szakrális agyagszobrok készítése

Időszak: szeptember 18 és 22 között

Korosztályok: 5-6 évesek, 7-10 évesek, 11-14 évesek, 14-18 évesek

A program az Ars Sacra fesztivál része.

Petrás Mária a moldvai Diószénben született. „Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget.” – írja Hitvallásában. A kiállításon bibliai témájú, figurális domborművek szerepelnek majd, melyek többsége Máriát ábrázolja a kis Jézussal.

A foglalkozás nem csak a keresztény hagyományokhoz kapcsolódik, hanem a szakralitáshoz általában, hiszen a művészetek a kezdetektől fogva az ember és a természetfeletti hatalmak, az isteni, a szent kapcsolatából jöttek létre, s ezt a kapcsolatot hivatottak kifejezni, illetve erősíteni. A történelem kezdeteitől, néhány olyan alkotást nézünk meg, ahol a fizikai tárgy maga is isteni erővel, segítő erővel van felruházva, tehát kifejezetten szakrális tárgy. Közelebbről foglalkozunk a Mária kultusszal is, hogy mit jelent „Mária ereje”. A gyerekek a saját életükben is kereshetnek számukra létező szakrális minőséggel bíró tárgyakat, amennyiben vannak ilyenek. A magunk által megalkotott kis agyagszobroknak is ilyen szerepet szánunk.

A múzeumpedagógiáról általában:

A Józsefvárosi Galéria kiállító terében a gyerekek számára délelőtt és délután is izgalmas képzőművészeti foglalkozások zajlanak, melyek során közelebb kerülnek az alkotásokhoz, s maguk is létrehoznak műveket. Minden foglalkozás az adott kiállítási anyag feldolgozásán túl egy különös témát és egy képzőművészeti technikát állít a középpontba. A sorozat célja, hogy a gyerekek a megszokott (óvodai/iskolai) környezetből kilépve, egy kis képzőművészeti galériában megtapasztalhassák kreativitásukat, saját művészi, alkotó énjüket. A gyerekek minden alkalommal hazavihetnek valamit, amit maguk készítettek, s büszkék lehetnek rá. A legtöbb kiállítás esetében minden korosztály számára tartunk foglalkozásokat.

Szeretettel várjuk (max. 30 fős) óvodai és iskolai csoportok jelentkezését a korosztálynak megfelelő, 60-150 perces, díjtalan programjainkon.  A foglalkozásokat Sipos Orsolya vezeti. Időpontot előre kell egyeztetni a +36 20 5877-444-es telefonszámon, vagy sipos.orsolya17@gmail.com címen.

A jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk el, korlátozott számban.

A belépés díjtalan.

                 

Helyszín: Józsefvárosi Galéria

Részvétel: ingyenes

Időpont: szeptember 18-22. délelőtt és délután

2017-08-29T11:55:20+00:00
global $eventon; $eventon->frontend->load_default_evo_scripts();
X