„Fülemile”

Zenés versszínházi előadás a kétszáz éve született Arany János fanyar humorú, ironikus verseiből válogatva egy órában, melyek meglepően aktuálisak a XXI. század elején is, s a nagy költő kevésbé ismert arcát mutatják be versein és a saját maga által szerzett dalain, megzenésítésein keresztül. Az est címadó Fülemile mellett, elhangoznak majd az Írjak, ne írjak, Ez az élet, Hasadnak rendületlenül, Intés, Naturam furcâ expellas, Semmi természet, Grammatika versben című költemények. Gitáron kísérve pedig énekhangon a Szülőhelyem Szalonta, Írószobám, Igyunk biz azt, egy-egy kicsit, A világ, a csillag-hulláskor, A tudós macskája, Elesett a Rigó lovam patkója, A három pipa utca, A vasvári verebek és Dal fogytán című művek, valamint korabeli dudamuzsika is színesíti az összeállítást.

Előadják: Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Csörsz Rumen István régizenész

Szerkesztette: Rózsássy Barbara, József Attila-díjas költő és Csörsz Rumen István irodalomtörténész

Tallián Mariann és Lázár Balázs színházi munkáik mellett már tíz éve hoznak létre verses-, versszínházi előadásokat. Egyszerre áll munkájuk központjában a hagyományőrzés és az új utak keresése, a magyar költészet klasszikus és kortárs kincsestárának megismertetése, a magyar nyelv ápolása a lehető legszélesebb körben határon innen és túl. Lázár Balázs színművész, költő és Tallián Mariann színművész, hegedűs sokoldalú alkotótársak. Lázár Balázs 1997-ben, Tallián Mariann 1998-ban végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem színész szakán. Tallián Mariann a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanárképző szakán hegedű szakra is járt és a Nemzeti Színház Színiakadémiáján is elvégzett két évet. . Tagja volt a Szolnoki Szigligeti Színház, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és a Nemzeti Színház társulatának. Lázár Balázs húsz éve publikál irodalmi lapokban, folyóiratokban, a 2000/2001-es évadban pedig Kaliforniában vett részt egy éves maszkos, mozgásszínházi képzésben. 2016-ban doktorált Maszkos Karakterizáció című dolgozatával a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Jelenleg a Ferencvárosi Pinceszínház irodalmi referense, s emellett több színházban játszik. Mindketten rendszeres fellépői irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak.
Rózsássy Barbara József Attila díjas költőnővel 2011 óta közösen állítanak színpadra versszínházi előadásokat.
Csörsz Rumen István érdeklődése csellótanulmányai után a népzene és a régizene felé fordult s elvégezte az Óbudai Népzenei Iskola duda és koboz tanszakát, Lányi György és Kobzos Kiss Tamás növendékeként. Részt vett Czidra László keszthelyi reneszánsz kurzusain, s több hangszeren autodidakta módon megtanult. Az ELTE magyar szakán 1997-ben szerzett diplomát, PhD-disszertációját 2004-ben védte meg Az ungaresca-forma irodalmi és zenei háttere címmel. Egy évig furulyát tanított, 2001 óta pedig az MTA (BTK) Irodalomtudományi Intézetében dolgozik; 2017-től Lendület-csoportvezető. Kutatási területei: a régi magyar énekköltészet, a XVIII–XIX. századi közköltészet és a közép-európai dallamrendszerek. Több mint hatvan tanulmányt, két önálló és két társszerzős monográfiát publikált, kritikai kiadások sajtó alá rendezője, az Irodalomtörténeti Közlemények felelős szerkesztője. 1988-ban megalapította a Musica Historica együttest; 1997 óta a Musica Historica Kulturális Egyesület elnöke. A Carmina Danubiana és a Falkafolk együttes tagja. Színpadi zenéket írt, CD-k, CD-ROM-ok, tévéfilmek közreműködője.

A rendezvény időpontja: május 10. csütörtök, 16:30 óra

Helyszín: Józsefvárosi Galéria

Jegyár: Ingyenes

Időpont: 05. 10. 16:30 óra