RÓLUNK

A múlt

Az 1893-ban tervekbe öntött bérház aljában elkészülte után már hét évvel a köz szórakoztatását szolgálni hivatott intézmények működtek. 1901 és 1919 között kávéházak, mulatók, varieték váltották itt egymást, gyakran változó tulajdonosaik ízlése szerint Diadal Kávéház, Fodor Mulató, Budapest Mulató és Alhambra Varieté-Mulató névvel illetve. A kor szokásainak megfelelően cigányzenekar húzta a talpalávalót, olyan korabeli prímáshírességek vezényletével, mint Toll Jancsi, Csóka Józsi, vagy a „szerte híres Kis Munci”.

1918-ban a ház eredeti tulajdonosa „mozgófénykép helyiséget” álmodott ide, álmait azonban nem ő, hanem a Tanácsköztársaság – tulajdoni viszonyok iránt érzéketlen – apparátusa váltotta valóra Vörös Mozi néven. A Lenin-legények leköszönte után Fészek Mozi néven „másodhetes” filmszínházként működött, s 1930-tól már hangosfilmeket is játszottak benne. 1947-ben a Budapesti Lakatosok Ipartestületének Székházává avanzsált, ezzel hosszú időre elvesztette kultúraszolgáltató jellegét, mígnem 1961-ben a Képcsarnok Mednyánszky termeként kezdett működni. A hetvenes évektől már a Józsefvárosi Galéria, aztán a Budapest Galéria Józsefvárosi Kiállítóterme nevet viseli 1976-ig, amikor is visszakapja előző titulusát.

A jelen

2013 szeptemberében Józsefváros Önkormányzata felújíttatta az intézményt, ekkor kapta a ma is használatos Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont nevet, melyet rendszeres látogatói és hívei gyakran Józsiként, vagy Jógaként említenek.

A kortárs képzőművészeti kiállítások és programok mellett szívesen, rendszeresen szervezünk könnyű és klasszikus zenei koncerteket, színházi előadásokat, irodalmi esteket, irodalom, zenetörténeti és egyéb témákban előadás-sorozatokat, gyermekprogramokat, valamint – elsősorban tudományos tematikájú – szabadegyetemeket. Évente több mint 50 000 ember látogat el hozzánk az általunk szervezett eseményekre.

Helyet és technikai feltételeket biztosítunk számos környékbeli önszerveződő klubnak, tanfolyamnak, foglalkozásnak is.